Workshops

 

"Druk, druk, druk” en andere dingen die je nooit meer zegt na deze workshop

Pasfoto Milou de Graaf
Milou de Graaf
Coach en organisatiewetenschapper
Pasfoto Maarten Nuver
Maarten Nuver
Acute internist en fellow intensive care

Druk, druk druk?
Als arts ben je continu oplossingsgericht bezig. Best lastig om vanuit die actiemodus stil te staan bij jouw eigen persoonlijke groei en mentale gezondheid. Toch weet je dat dit nodig is om energiek en met plezier je vak uit te oefenen. En dat is precies wat we gaan doen tijdens onze sessie! We gaan aan de slag met jouw mindset waarin we de mentale, fysieke en sociaal/emotionele aspecten meenemen. Zodat jij voorbereid bent als kundige, zelfbewuste en stressbestendige specialist van de toekomst.

In deze praktische workshop krijg jij onder andere antwoord op vragen als: Hoe kom je autonoom over, blijf je jezelf en voldoe je aan de verwachtingen? En hoe zou het voor je zijn als je in (onverwachte) situaties, zelfverzekerd en snel de juiste keuzes kunt maken en op je eigen beoordeling kan vertrouwen? Dat je voelt dat je regie hebt over je eigen leven, binnen en buiten het ziekenhuis?

We delen inzichten en tips op basis van ervaringen uit het ziekenhuis en coaching. We gaan ook vooral: gewoon, doen! Zodat jij met een concreet, persoonlijk stappenplan de deur uitloopt.

 

Arbeidsmarkt medisch specialisten

Pasfoto Vivienne Schelfhout
Vivienne Schelfhout
Directeur Opleiding, Wetenschap & Innovatie
(Federatie Medisch Specialisten)
Pasfoto Karel Klop
Karel Klop
Traumachirurg
(OLVG)
Pasfoto Annika Berends
Annika Berends
Internist-nefroloog
(UMCG)

Het afgelopen jaar is er in de media regelmatig aandacht besteed aan werkloosheid onder jonge medisch specialisten. Een groeiende groep medisch specialisten heeft moeite om een (vaste) aanstelling te krijgen in het eigen specialisme. Dit wordt bevestigd door diverse peilingen en enquêtes. Vanuit de Federatie Medisch Specialisten, DJS, LAD, NFU en NVZ is een landelijke taskforce ingesteld met de opdracht oplossingen aan te dragen om deze groep beter perspectief te bieden en te behouden voor het vak. Ook binnen de verschillende wetenschappelijke verenigingen is er inmiddels meer aandacht voor dit probleem.

Maar hoe zit het nu echt? Waar moet je als aankomend medisch specialist rekening mee houden? Speelt het probleem bij alle specialismen? In deze sessie zullen we je proberen inzicht te geven in de complexiteit van de arbeidsmarktproblematiek, welke trends er zijn en wat je als aankomend medisch specialist kan doen om je hierop voor te bereiden.

 

Bewust kiezen hoe jij een leider wilt zijn. Wat past bij jou?

Pasfoto Angelique van Dam
Angelique van Dam
Huisarts n.p., coach en supervisor/intervisor
(MPOWR)
Pasfoto Valérie Overmeer
Valérie Overmeer
(MPOWR)

Iedereen kan een leider zijn en dat staat los van je functie, positie of rol. Wat is jouw unieke manier om een leider te zijn en de impact te hebben die je wilt? Om dat te bepalen, helpt het om te weten wat voor jou echt belangrijk is. Wat geeft jou energie? Waar word jij blij van? Wat geeft jou voldoening? Wie wil jij zijn als arts? Hoe beter je dit weet, des te bewuster kan je keuzes maken die bij jou passen. Zodat jij de regie kan nemen en met plezier je werk kan doen.  

In deze workshop geven we je handvatten om vanuit je kernwaarden jouw medisch leiderschap vorm te geven. Of je nu a(n)ios, arts-onderzoeker, basisarts,  je eerste baan zoekend, of een andere rol als arts hebt.

Workshops van MPOWR zijn altijd interactief en via ervarend leren zullen we al je intelligenties aanspreken via je brein, je intuïtie, creativiteit en humor. Je gaat naar huis met praktische inzichten, die je meteen de volgende dag in je werk als arts kunt toepassen.

 

Duivelse dilemma’s in dat wat dokters dagelijks doen

Pasfoto Iris Loosman, MA
Iris Loosman, MA
Ethicus
(KNMG)
Pasfoto Dr. Krista Tromp
Dr. Krista Tromp
Medisch ethicus/ beleidsadviseur ethiek
(Erasmus MC/ KNMG)

Mag je een agressieve patiënt uitsluiten van zorg? Of juist onder dwang opnemen? Een patiënt een diagnose onthouden? En wat doe je als een patiënt om zinloos onderzoek vraagt? Als arts word je misschien wel dagelijks geconfronteerd met dit soort ethische dilemma’s. Maar wat is dat eigenlijk, een ethisch dilemma? Hoe herken je het en wat moet je er mee? In deze workshop vind je de antwoorden!

Tijdens deze workshop laten we je zien hoe je met een ethisch dilemma om kunt gaan. Dat doen we aan de hand van een concreet stappenplan en casuïstiek uit de praktijk. Wil jij meer weten over medische ethiek, ethische dilemma’s, én zelf aan de slag met concrete handvatten om een ethisch vraagstuk uit te pluizen? Kom dan naar deze workshop!

 

Duurzame zorg / de groene specialist

Pasfoto Werkgroep Zorg 2025
Werkgroep Zorg 2025
(Werkgroep Zorg 2025)
Pasfoto Froucke van Gosliga
Froucke van Gosliga
Aios
(De Groene Dokter)
Pasfoto Kelly de Jong
Kelly de Jong
Aios gynaecologie
(Werkgroep Zorg 2025)

Duurzaamheid krijgt steeds meer aandacht binnen de zorg. Wil je weten waarom dit zo belangrijk is? Of stoor je je in je werk aan bepaalde zaken die een stuk beter en groener zouden kunnen? In deze sessie doe je een boel kennis op over het thema duurzame zorg én gaan we samen aan de slag om de zorg een stukje groener te maken!

We zullen eerst dieper ingaan op de relatie tussen zorg en duurzaamheid: op welke manier heeft klimaatverandering invloed op gezondheid, en in hoeverre draagt het leveren van zorg hieraan bij? We zullen daarnaast wat vertellen over onze rol als Werkgroep Zorg 2025, en over andere initiatieven die in Nederland gaande zijn op het gebied van duurzaamheid. In het tweede deel van de sessie ga je zelf aan de slag met duurzame projecten, waarbij we tips en handvatten zullen geven om samen oplossingen voor problemen uit de praktijk te bedenken. We hopen je te inspireren en motiveren om zelf in je eigen omgeving met duurzaamheid aan de slag te gaan, om zo met zijn allen de zorg groener en gezonder te maken!

 

Effectief solliciteren: jezelf profileren

Pasfoto BKV
BKV
Pasfoto Monique Eland
Monique Eland
(BKV Groep)

Wie geeft mij sollicitatieadvies? Hoe schrijf ik een indrukwekkende sollicitatiebrief? Wat is de beste manier om mezelf te presenteren? Tijdens deze sessie ontvang je nuttige tips met betrekking tot sollicitatievaardigheden en het gebruik van social media.

Je kunt vragen stellen tijdens de sessie, maar nóg makkelijker is om je vragen vooraf naar Monique te sturen. Of stuur je complete cv voor een gratis cv check! Stuur je vragen of cv uiterlijk 23 september 2022 naar monique@bkv.jobs.

 

Geldstromen in de gezondheidszorg

Pasfoto Ernst Ziere
Ernst Ziere
Directeur Organisatie & Financiering
(Federatie Medisch Specialisten)

In deze keuzesessie krijg je een toelichting op de bekostiging van de gezondheidszorg in Nederland. Met name toegespitst op de medisch-specialistische zorg. Van de premie die we betalen tot de wijze waarop het ziekenhuis en de medisch specialist wordt bekostigd.

 • Financieringsstromen in de curatieve zorg, o.a. DOT-systeem
 • Over macrokaders en marktwerking 
 • Integraal Zorgakkoord (IZA)
 • Hoe ziet het bekostigingssysteem er de komende jaren uit
 

Jouw financiële planning: nu, straks en later?

Pasfoto Jan Mark Huibers
Jan Mark Huibers
Praktijkadviseur/vennoot
(Sibbing)
Pasfoto Chris van der Mei
Chris van der Mei
Praktijkadviseur/vennoot
(Sibbing)

Zit jouw bestaan als AIOS er (bijna) op? Dan komt er straks veel op je af. Naast je carrière moet je ook denken aan je financiële toekomst. Want weet jij wat je onder aan de streep overhoudt als je gaat werken in loondienst of in het vrije beroep? En wat de verschillen zijn in het inkomen als je je vrij gaat vestigen en als IB-ondernemer met een eenmanszaak toetreed of met een BV? Sibbing vertelt je graag over je inkomen nu en later én geeft je inzicht in je financiële situatie in geval van levensveranderende gebeurtenissen, zoals arbeidsongeschiktheid, overlijden of pensionering.

 

Kunstmatige intelligentie: de toekomst van de zorg?

Pasfoto Werkgroep Zorg 2025
Werkgroep Zorg 2025
(Werkgroep Zorg 2025)
Pasfoto Martijn van der Meulen
Martijn van der Meulen
Anios infectieziektenbestrijding
(Werkgroep Zorg 2025)
Pasfoto Lotte Stam
Lotte Stam
(Werkgroep Zorg 2025)

Kunstmatige intelligentie. Dat klinkt voor velen als een ver-van-mijn-bed-show. Toch kunnen we in het dagelijks leven niet meer zonder; van de verwachte aankomsttijd in je navigatie tot de aanbevelingen in je favoriete streamingservice. De zorg, die onder personeels-, administratieve en financiële druk staat, kan dankzij kunstmatige intelligentie effectiever en veiliger worden. Maar wat is het eigenlijk precies, en hoe kun je er je voordeel mee doen?

In deze interactieve workshop word je meegenomen in de wereld van de AI – bedoeld voor de niet-technici onder ons. Hoe is onze maatschappij door AI aan het veranderen? Wat is AI eigenlijk? Wanneer kan je het inzetten, wat zijn de valkuilen en hoe ziet de toekomst van de zorgverlener met AI eruit? Ook belangrijk: welke barrières zijn er tot implementatie van AI in de zorg, en hoe pakken we ze aan?

Aan de hand van praktijkvoorbeelden van bestaande AI-toepassingen in de zorg, en een interactieve opdracht waarin je zélf aan de slag gaat met een AI-oplossing, zul je aan het einde van deze workshop de achtergrondkennis hebben over de mogelijkheden, de toekomst van AI en wat je zelf kunt doen om je vakgebied te verbeteren met kunstmatige intelligentie – of in elk geval de discussie aan te gaan over de toekomst van jouw vakgebied.

 

LinkedIn: in 7 stappen naar (loopbaan)kansen

Pasfoto Ruby Harteman
Ruby Harteman
Social Media Marketeer
(VvAA)
Pasfoto Frederieke van Velzen
Frederieke van Velzen
Online content specialist & redacteur corporate communicatie
(VvAA)

Dit is de tijd om je netwerk via LinkedIn te onderhouden en uit te breiden, zodat je er straks van kunt profiteren. Maar hoe? In de workshop ‘LinkedIn: in 7 stappen naar (loopbaan)kansen’ ervaar je in vogelvlucht wat LinkedIn jou kan opleveren tijdens de start van je carrière én daarna.

Nuttige kennis, positieve relaties en loopbaankansen! Wil je ook in kleine stappen je zichtbaarheid en netwerk vergroten? Ruby Harteman en Frederieke van Velzen, socialmedia-experts van VvAA, laten je zien hoe je met weinig inspanning de nodige aandacht geeft aan je zakelijk netwerk.

 

Mijn patiënt is niet tevreden, wat nu?

Pasfoto Agatha Hielkema
Agatha Hielkema
Jurist
(VvAA)

In deze praktische workshop met veel herkenbare voorbeelden komen de volgende onderwerpen aan bod.

 • Wie klagen en wat voor klachten hebben zij precies? 
 • Wat wordt van jou als arts verwacht? 
 • Wat werkt wel, wat juist niet? 
 • Wat doet een klachtenfunctionaris?
 • Wanneer komt een klacht terecht bij een externe Geschilleninstantie of de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ)
 • Regionaal tuchtcollege: hoe verloopt een procedure en wat zijn eventuele gevolgen? 
 

Mindfulness in de medische beroepspraktijk

Pasfoto Barbara Doeleman
Barbara Doeleman
Spreker, trainer, procesbegeleider
(BFC Compassionate Care & Mindful Medicine)

In deze workshop krijg je meer inzicht in de betekenis en in de kracht van mindfulness in de medische beroepspraktijk. Je ontdekt wat de wetenschap zegt of de effecten van mindfulnesstraining op jouw persoonlijke veerkracht en welzijn, maar ook op de door jou geboden zorg én op het contact met de mensen om jou heen. Je zal ook kennis maken met een korte mindfulnessoefening, zodat je het zelf kunt ervaren. Deze workshop is zowel voor mensen die wel als geen ervaring hebben met mindfulnesstraining en wordt gegeven door (inter)nationaal expert op het gebied van mindfulness in zorg en organisatie; Barbara Doeleman-van Veldhoven, founder BFC Compassionate Care & Mindful Medicine.

 

Sprankelend spreken

Pasfoto Eva Pantelakis
Eva Pantelakis
Trainer/coach
(Eva Pantelakis)

Als je jezelf presenteert, spreek je 3 talen tegelijkertijd. De taal van woorden, klanken en lichaamstaal. 
In deze interactieve workshop geeft presentatietrainer Eva Pantelakis je inzicht & praktische tips hoe je meer impact kan hebben met je woorden, je stem en je lichaamstaal. Toepasbaar in al je presentaties, (sollicitatie) gesprekken en zelfs op feestjes! 

Na deze workshop ...

 • Ken je oefeningen om meer impact te hebben met je woorden, je stem en je lichaamstaal

 • Ken je oefeningen om effectief om te gaan met momenten van nervositeit en spanning
 • Maak je meer bewust keuzes in wat je zegt, in welke volgorde je het zegt en durf je meer zichtbaar te worden als mens & als professional
 

Time- en energiemanagement: Hoe hard je ook werkt, je agenda blijft overvol

Pasfoto Martine Timmermans
Martine Timmermans
Trainer/coach
(Take Charge)

Hoe hard je ook werkt, je agenda blijft overvol. Soms heb je het gevoel dat er te weinig uren in een dag zitten. En je probeert toch zo efficiënt mogelijk te werken. Na zo’n dag is je energie op en de klussen blijven zich opstapelen.

In deze sessie kijken we naar het verschil tussen time en energiemanagement. Waar heb je invloed op en waarop niet. Hoe kan je beter doelen stellen, plannen én je prioriteiten helder bepalen en halen. De klok versus het kompas, urgent versus belangrijk. Een sessie waar je de rest van je carrière profijt van hebt.

 

Werken in dienstverband of in vrij beroep?

Pasfoto Daphne Huskens
Daphne Huskens
Jurist
(Federatie Medisch Specialisten)
Pasfoto Hanneke de Kruijff
Hanneke de Kruijff
Juridisch medewerker
(Federatie Medisch Specialisten)

De overeenkomsten en verschillen van beide werkvormen op een rij, zowel in argumenten als cijfers.
Hierdoor kun je straks de gevolgen van de keuze voor de ene of de andere werkvorm beter overzien.

Met daarin onder andere:

 • Wat betekenen beide werkvormen in de dagelijkse praktijk, zowel in het algemeen als voor de individuele medisch specialist?
 • Wat is goed om te weten over de Arbeidsvoorwaardenregeling Medisch Specialisten en de cao UMC?
 • Hoe is je positionering als medisch specialist in beide werkvormen geregeld?
 • Met welke aspecten krijg je te maken bij toetreding tot een medisch specialistisch bedrijf?
 • Goodwill; wat is het, hoe wordt het berekend en hoe financier je dit?